Geboren Sassenheim 1844 – overleden Den Haag 1903.

 

 

 

Olieverf op doek 60 x 80 cm. Verkocht / Sold

Hij was de zoon van een huis- en decoratie schilder en heeft de eerste beginselen van het schildersvak van zijn vader meegekregen. Ook op school was hij al een verdienstelijk tekenaar.
Cornelis ging al op 15-jarige leeftijd als leerling van B.J. Van Hove naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.

Westerbeek werd al snel een groot bewonderaar van de Haagse school en in het bijzonder van Anton Mauve, de latere oprichter van de ‘Larense School`. De stijl van Mauve is ook zichtbaar in zijn werk. Hij exposeerde in Den Haag van 1884 tot 1899 en ook exposeerde hij in Haarlem.
Hij trouwde hier in 1869 met de Haarlemse Sara Theodora de Graaf. Cornelis en Sara kregen elf kinderen. Hij schilderde vooral Hollandse landschappen met koeien en heidegezichten met een kudde schapen. Typerend voor Westerbeek was dat bij een kudde schapen vaak één zwart schaap was afgebeeld!
Zijn specialiteit was een karakteristieke lichtval met noordelijke luchten. Ondanks de kenmerken van zijn ziekte schilderde hij door tot 1903.
Zijn zoon Cornelis jr. was ook kunstschilder en leerde het vak hoogstwaarschijnlijk van zijn vader.
Cornelis Sr. overleed op 22 oktober 1903 in Den Haag op 59-jarige leeftijd. Zijn vrouw Sara overleed op 12 december 1927 in Den Haag op 82-jarige leeftijd.
Volgens zijn achter-achterkleinzoon is Cornelis overleden aan verfvergiftiging. Hij mengde zijn verf zelf en de middelen die erin moesten, waren niet gezond, dit met zijn vroege dood tot gevolg. Hij had een groot gezin dat hij met zijn schilderijen heeft weten te onderhouden. Hij bracht zijn werken naar een kunsthandelaar op de Plaats (plein schuin tegenover het Binnenhof) in Den Haag die ze weer doorverkocht. Zo hebben vele schilderijen hun gang naar het buitenland gemaakt. Vooral Amerikanen waren er dol op. Ze gingen bij wijze van spreken nat de kisten in vertelde een kleindochter van hem, die bijna honderd is geworden. Ze was van 1895 en heeft hem dus zeker gekend. Als je zijn werk goed bekijkt dan zijn veel koeien en schapen van achteren of opzij geschilderd. Dat kostte minder tijd en daarom waren deze schilderijen toen ook goedkoper. Winterlandschappen zijn zeldzaam van hem, maar zeer de moeite waard. We kunnen hem beschouwen als een goede kunstschilder in de traditie van de Haagse School. Zijn zoon Cornelis junior is in zijn voetsporen getreden, maar schilderde wat schetsmatiger. Ook hij is aan verfvergiftiging overleden.